Stomatologie Copii
Cea dintai vizita la medic
Prima vizita la dentist ar trebui programata conform specialistilor inca de la varsta de un an, atunci cand primii dinti de lapte incep sa apara. Aceasta abordare timpurie ajuta la depistarea la timp a posibilelor probleme de sanatate orala ale copilului si parintii se pot informa de asemenea despre importanta masurilor preventive, tehnica corecta de periaj sau alegerea pastei de dinti si a periutei adecvate.
Scopul principal al acestei prime vizite la clinica stomatologica Biodontica din Avantgarden este incercarea de a construi o relatie intre cel mic si medicul stomatolog. Este foarte important ca aceasta prima vizita sa aiba loc atunci cand copilul nu are nevoie de tratament sau cu alte cuvinte in lipsa durerii sau a oricerei neplaceri legata de dintisori.
Este un prim moment in care incercam sa stabilim un sentiment de incredere intre copil si dentist, in timp ce cooperam indeaproape cu parintii pentru a face prima vizita la clinica pe cat este posibil de confortabila si relaxanta pentru copil. In aceasta la clinica dentara Biodontica din Avantgarden Brasov il familiarizam pe cel mic cu personalul, instrumentarul dar si cu diverse sunete sau zgomote legate de aparatura folosita creand in acest fel un climat de incredere in care copilul intelege ce se intampla si devine familiarizat cu acest mediu.
Anestezia dentara pediatrica
Ca si in cazul celor mari si cei mici au nevoie de anstezie dentara pentru ca specialistul nostru sa poata sa faca tratamentul necesar in cel mai bun mod cu putinta. De cele mai multe ori cei mici nu inteleg ce se intampla cu ei dupa ce li se face anestezie de aceea la clinica dentara Biodontica din Avantgarden ne straduim sa explicam copilului pe intelesul lui si desigur corespunzator cu varsta acestuia ca limba, dintii, buza si tesuturile din jurul acestora pot avea o senzatie de amorteala insa ca aceasta va trece in urmatoarele ore.
Perioada de eruptie a dintilor la copii
Dentitia copilului se formeaza chiar inainte ca acesta sa se nasca. In jurul varstei de 4 luni apar primele eruptii dentare in partea inferioară a gurii – incisivii centrali si incisivii din partea superioară. Cu toate ca toti cei 20 de dinti de lapte apar pană la varsta de 3 ani, ordinea in care aceștia erup este complet aleatorie si pot desigur sa apara exceptii de la aceasta regula.
În jurul vârstei de 6 ani dinții de lapte incep sa cada si incep să apara dintii permanenti. Primii care isi fac apariția sunt molarii si incisivii din partea inferioară a cavitatii bucale. Acest proces continua până la 21 de ani, moment in care toți dintii permanenti ar trebui sa erupa.(desigur pot exista si exceptii)
Aparitia cariilor la sugari
Chiar si cei mai mici dintre noi pot sa dezvolte carii. Cariile bebelusilor sunt un subiect delicat, caruia parintii ar trebui să ii ofere maxima importanta! Cariile la sugari se dezvolta atunci cand dantura sugarului este expusa in mod prelungit la lichide care au un conținut ridicat de zahar, precum: laptele, sucul de fructe, ceaiul sau alte bauturi indulcite. Da, chiar si laptele prin continutul sau natural de glucide poate provoca carii la cei mai mici, asa numitele „carii de biberon” . La clinica dentara Biodontica din Avantgarden Brasov incercam prin discutiile pe care le avem cu parintii in cadrul primei consultatii a celui mic sa va informam corect vis a vis de toate aceste riscuri.
Ce se intampla de fapt ? Ca si in cazul adultilor, unde bacteriile descompun glucidele si se formeaza acizi ca ataca smaltul, lichidele dulci cu care intra in contact dantura copilului favorizeaza producerea de bacterii și acizi care in timp afectează smalțul dinților. Acesta este motivul pentru care se recomandă înlocuirea laptelui sau a bauturilor dulci cu apa atunci cand se dorește adormirea copilului. Daca copilul nu reacționează bine la aceasta schimbare, parintii pot sa incerce sa dilueze treptat bautura preferata a copilului pe parcursul a doua-trei saptamani si sa vadă cum reacționeaza.
Pentru a indeparta placa bacteriana de pe dintii sugarului se recomanda utilizarea periutelor speciale – degetar sau stergerea dintilor și a gingiilor cu comprese sterile umede sau tifon steril infasurat in jurul a doua degete cu care se curata cu atentie dintisorii.
Dintii de lapte ai copilului
Exista nenumarate mituri cu privire la dintii de lapte ai copilului. Cel cu care ne confruntam cel mai des la clinica Biodontica din Avantgarden Brasov este acela ca dintii de lapte nu trebuie tratati pentru ca oricum vor cadea. Nimic mai fals ! In cazul în care copilul dumneavoastră are probleme dentare, tratamentul stomatologic este obligatoriu. Pierderea dintilor de lapte poate provoca malocluzie (alinierea necorespunzatoare a dintilor), in plus, duce la functionarea defectuoasa a tractului gastro-intestinal, din cauza problemelor de masticație care apar cand dinții sunt stricați .Un al doilea mit foarte cunoscut medicilor dentisti este acela ca pana la trei ani nu este musai sa spalam dintii celor mici. Din nou gresit! Asa cum explicam in paragraful anterior, inca inainte de apariția primului dințișor medicii recomandă inceperea unei igiene orale, prin curațarea delicata a gingiilor. Acest masaj mai are un beneficiu important, calmeaza disconfortul bebelusilor în perioada cand apar dintii. Odata cu primul dintisor trebuie inceputa si curatarea dentara.
Importanta periajului dentar la copii
Obisnuirea copilului cu o igiena dentara facuta in mod corect de la cea mai frageda varsta ii va influenta sanatatea pe tot parcursul vietii. Puteti incepe prin a-i da exemplul personal; daca respectati regulile de igiena dentara, copilul vainvata de la dumneavoastra cat de importanta este. Pentru a privi igiena dentara ca pe o activitate placuta,il puteti incuraja lasandu-l sa-si aleaga singur periuta de dinti si transformand periajulintr-o activitate de familie.
Iata cateva sfaturi credem noi cei de la Biodontica Avantgarden utile pentru cei mici dar si pentru cei mai mari dintre noi :
1. Cantitatea necesara de pasta de dinti este cat un bob de mazare. Aveti grija ca cei mici sa nu inghita pasta chiar daca li se poate parea distractiv
2. Alegeti o periuta de dinti cu peri mai moi si treceti treptat catre una medie, periati usor in jos si in sus insistand prioritar pe suprafetele interioare ale dintilor, pentru ca acolo se acumuleaza placa bacteriana
3. Curatati apoi exteriorul folosind aceeasi miscare usoara apoi treceti la molari periind usor inainte si inapoi
4. Nu uitati sa periati dintii copilului dvs !
Programeaza o intalnire
Telefon:
0721 272 900
Program de lucru:
Luni-Vineri: 09-17
Adresa:
Strada Albatrosului 9 – Brașov